Ředitelem SÚKL se stane Boráň, vyhrál výběrové řízení

1 week ago

Výběrové řízení na ředitele Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) vyhrál Tomáš Boráň, dosavadní ředitel sekce registrace léčivých přípravků tohoto ústavu. Ředitelské funkce se ujme 1. května. Ve výběrovém řízení Boráň porazil Jakuba Velíka, který SÚKL dočasně vede a Jana Wolfa.  

Tomáš Boráň do funkce nastoupí 1. května potvrdil mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob. Loni se ministerstvo šéfa SÚKL pokusilo vybrat dvakrát. V prvním tendru vítěze nevybralo a vítězka druhého, Kateřina Podrazilová, musela skončit po třech měsících.

„Na základě výsledků výběrového řízení jsem vybral pana doktora Tomáše Boráně. Je zkušeným odborníkem a prostředí Státního ústavu pro kontrolu léčiv dobře zná. S lékovou agendou má bohaté zkušenosti i jako člen mnoha pracovních skupin a výborů,“ uvedl v dnešní tiskové zprávě ministr Vlastimil Válek (TOP 09). Boráň působí od roku 2024 v ministerské pracovní skupině pro posílení dostupnosti strategicky významných léčiv.

Úkolem Boráně bude podle ministerstva zajistit bezproblémové fungování lékového ústavu a jeho aktivní přístup při řešení dostupnosti léčiv, hladkou implementaci novely zákona o léčivech a zlepšení spolupráce se zástupci lékáren a dalšími aktéry lékového trhu.

Šlo již o třetí výběrové řízení na ředitele SÚKL za poslední rok. Po loňském jarním tendru, jehož výsledky ministr Vlastimil Válek neakceptoval a zrušil ho, byla na druhý pokus loni v září vybrána Kateřina Podrazilová. Novou ředitelku však ministr po pouhých třech měsících ve funkci před Vánoci odvolal a ústav dočasně vede Jakub Velík. Po jmenování se funkce ujme Tomáš Boráň.

Otevřít článek