WHO vydává nová doporučení k hepatitidě B

4 weeks ago

Světová zdravotnická organizace (WHO) vydala nová doporučení týkající se prevence, diagnostiky a léčby chronické infekce hepatitidou B (HBV). Pokyny přinášejí podstatné zjednodušení a rozšíření způsobilosti k léčbě tak, aby byly překonány překážky v přístupu k testování a léčbě HBV. Nová doporučení byla přijata na asijsko-pacifické konferenci pro studium jaterních onemocnění v japonském Kjótu.

Více než 250 milionů lidí žije s chronickou infekcí hepatitidou B, což každoročně vede k nárůstu úmrtí. Většina celosvětové zátěže chronickou hepatitidou B je způsobena přenosem z matky na dítě při porodu nebo krátce po něm. Globální strategie WHO stanovuje opatření a cíle směřující k eliminaci virové hepatitidy do roku 2030 snížením počtu nových infekcí a úmrtí na půl milionu na celém světě, což znamená snížení o 90, respektive 65 procent.

Značný pokrok směrem k eliminaci přenosu HBV z matky na dítě byl učiněn prostřednictvím univerzální imunizace kojenců proti HBV, včetně včasné porodní dávky proti hepatitidě B. Pokrytí porodní dávkou je však celosvětově pouze 45 procent, přičemž v africkém regionu WHO je pokrytí méně než 20 procent.

Dokonalejší profylaxe

U lidí s infekcí chronickou hepatitidou B je antivirová léčba vysoce účinná. Může zlepšit přežití a snížit progresi onemocnění jater a rozvoj rakoviny jater. Zůstávají však velké mezery v testování a léčbě.

Nová doporučení upřednostňují zjednodušená léčebná kritéria pro dospělé a dospívající a rozšířenou způsobilost pro antivirovou profylaxi pro těhotné ženy, aby se zabránilo přenosu HBV z matky na dítě. Doporučení se také zaměřují na zlepšení diagnostiky HBV prostřednictvím testování virové zátěže v místě péče, řešení diagnózy koinfekce Delta – hlavní příčiny morbidity a mortality související s HBV, a to pomocí testovacích protokolů a přístupů k poskytování vysoce kvalitních služeb souvisejících s bojem proti chronické hepatitidě B.

Připomeňme, že infekce HBV je hlavní příčinou chronického onemocnění jater. Nové pokyny poskytují aktualizovaná doporučení založená na důkazech k prioritním tématům souvisejícím s HBV. Těmi jsou rozšířená způsobilost k léčbě a začlenění dospívajících, alternativní režimy antivirové terapie, rozšířená způsobilost pro antivirovou profylaxi u těhotných žen tak, aby se zabránilo přenosu z matky na dítě, HBV diagnostika za využití point-of-care (POC) DNA stanovení a reflexního HBV DNA testování, testování na koinfekci hepatitidy delta a přístupy k podpoře poskytování kvalitních služeb včetně strategií na podporu dodržování dlouhodobé antivirové terapie a udržení v péči. Tato doporučení také aktualizují stávající kapitoly bez nových doporučení, jako jsou například doporučení týkající se monitorování léčby a sledování rakoviny jater.

Otevřít článek