Speciální náplasti možná jednou nahradí očkování injekcemi

1 week ago

Očkovací náplast s mikrojehličkami by mohla být bezpečnou a účinnou alternativou k dosavadním vakcínám, které se aplikují pomocí injekce do svalu. Výsledky první studie takto podané očkovací látky proti spalničkám a zarděnkám jsou podle studie publikované v žurnálu The Lancet slibné. Očkovací náplasti by navíc mohly pomoci řešit očkování v zemích se špatně dostupnou zdravotní péčí, kde je složité zajistit chladový řetězec vakcín i dostatek vyškoleného personálu pro podání injekcí.

Spalničky jsou jedním z nejnakažlivějších infekčních onemocnění vůbec, které může způsobit doživotní postižení nebo dokonce zabíjet. Zajistit potřebné očkování však není snadné. Navzdory tomu, že existuje bezpečná a velmi spolehlivá vakcína, miliony dětí toto očkování nedostaly. Během pandemie covid-19 počet dětí, které nejsou chráněny očkováním, navíc ještě vzrostl, a to zejména v rozvojových zemích, kde je dostupnost očkování stále výzvou. Podle údajů Regionální kanceláře Světové zdravotnické organizace pro Afriku byla v roce 2021 proočkovanost potřebnými dvěma dávkami vakcíny proti spalničkám pouze 41 procent, celosvětová proočkovanost dvěma dávkami pak činila 71 procent. Pro přerušení řetězce nákazy je však podle WHO nezbytná proočkovanost dvěma dávkami alespoň z 95 procent, což bohužel nedosahuje ani většina evropských zemí, včetně Česka.

Nízkou proočkovanost, zejména v rozvojových zemích, kde není dostatečně dostupná zdravotní péče, by to mohly pomoci zvrátit speciální očkovací náplasti s mikrojehličkami. Stačí je přilepit na kůži a spoustu miniaturních jehliček pronikne skrz kůži, a tak bezbolestně dopraví očkovací látku do těla. První praktické použití této nové metody popsala nová studie nedávno publikovaná v žurnálu The Lancet, která shrnula očkování skrze speciální náplasti v Gambii. „Výsledky jsou mimořádně slibné a vyvolaly velké vzrušení,“ popsal pro BBC News profesor pediatrie Ed Clarke, vedoucí programu zaměřeného na očkování z London School of Hygiene & Tropical Medicine Medical v Gambii. „Poprvé se ukázalo, že vakcíny mohou být bezpečně a účinně podány kojencům a malým dětem i pomocí náplastí s technologií mikrojehel,“ dodal. V praxi to znamenalo náplast nalepit a nechat na místě pět minut, ale tento interval se v dalších studiích bude ještě zkracovat. Plánován je další výzkum této nadějné očkovací metody.

Očkovací náplast může aplikovat kdokoliv

Dvojitě zaslepená a randomizovaná studie zahrnovala dospělé ve věku 18 až 40 let, batolata ve věku 15 až 18 měsíců a kojence mezi 9 až 10 měsíci věku. Celkem bylo zahrnuto 45 dospělých, 120 batolat a 120 kojenců. Tato první studie ukázala, že tímto způsobem aplikované očkovací látky jsou bezpečné a účinné. Nejčastěji se objevovaly mírné nežádoucí reakce v místě aplikace, jako například zarudnutí, bolest nebo svědění, které nevyžadovaly další lékařskou péči. Žádné závažné nežádoucí účinky nebyly zaznamenány. Z hlediska účinnosti poskytly očkovací náplasti ochranu ve výši 93 procent.

„Stručně řečeno, tato studie přináší první data o použití očkovacích náplastí s mikrojehličkami u batolat a kojenců. Tato technologie byla nedávno vyhodnocena jako největší globální inovační priorita ve snaze dosáhnout spravedlivého pokrytí očkováním v nízko- a středně-příjmových zemích, kdy očkovací látky proti spalničkám a zarděnkám jsou všeobecně považovány za potenciální nástroj pro eliminaci těchto onemocnění. Získané údaje o snášenlivosti, bezpečnosti a imunogenitě znamenají podporu pro urychlení rozvoje této klíčové technologie,“ shrnuje autorský tým.

Očkovací náplast má oproti klasickým vakcínám v injekcích řadu výhod. Aplikovat je může naprosto kdokoliv, není tedy třeba vyškolený zdravotnický personál, což je velmi důležité nejen v rozvojových zemích, kde není dostatečně dostupné zdravotní vzdělání. Navíc očkovací náplasti nevyžadují dodržování chladového řetězce, což opět rozšiřuje jejich možnosti použití i v odlehlých oblastech. U této metody také odpadají obavy ze vpichu jehly a možného poranění.

„Tato technologie by mohla pomoci překonat nejdu z největších bariér při eradikaci spalniček a zarděnek,“ citovala agentura Reuters Jamese Goodsona, který působí v divizi očkování amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC).

Otevřít článek