S ohniskem se vypořádáme stejně jako s jinými. Situace se uklidňuje a na odstraňování chyb se průběžně pracuje, řekl Vojtěch poslancům

3 years ago

Situace na Karvinsku v souvislosti s výskytem covid-19 je podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) pod kontrolou. Většina zachycených jsou bezpříznakoví jedinci, situace nemá žádný vliv na případné zahlcení jednotek intenzivní péče, byla přijata opatření na ochranu rizikových skupin. Funguje i podpora Armády ČR a spolupráce s ostatními krajskými hygienickými stanicemi. Virus tu ale zůstává a je třeba s ním počítat, sdělil ministr poslancům.

„Situace nemá vliv na zahlcení jednotek intenzivní péče, na zahlcení kapacit lůžek s umělou plicní ventilací, s mimotělním oběhem a tak dále. Hrozba pro tamní širší populaci v tomto směru není určitě tak výrazná jako byla v době začátku první vlny,“ vysvětloval ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) poslancům na včerejší mimořádné schůzi sněmovny, proč podle něj nedochází na Karvinsku ani Frýdeckomístecku k šíření nákazy covid-19. Vysoký počet záchytů je podle něj dán masivním testováním v ohnisku nákazy (jenom ve středu bylo provedeno přes dva tisíce testů) a trasováním, trajektorie nových případů však již jednoznačně klesá. „Ohnisko v Dole Darkov je nyní v zásadě vyhaslé, stejně tak by to mělo pokračovat i v dole ČSM. Jsem přesvědčen, že se i s tímto ohniskem vypořádáme stejně jako s jinými,“ prohlásil ministr.

Většina zachycených jsou podle Vojtěcha bezpříznakoví jedinci, takže nemá smysl přijímat přísná karanténní opatření. „Epidemiologové to vyhodnotili jako neadekvátní zasahování do osobních práv lidí. To by měla být skutečně až ta poslední varianta, pokud veškerá další opatření budou selhávat,“ sdělil Vojtěch. Zároveň upřesnil, že jakákoli mimořádná opatření tohoto typu na úrovni regionu nemůže činit vláda ani ministerstvo zdravotnictví. „To může pouze a výlučně příslušná krajská hygienická stanice. Ministerstvo zdravotnictví vydává opatření výhradně plošná pro celou republiku.“ Zkušenosti z Polska podle něj navíc ukázaly, že z hlediska incidence covid-19 se nijak zásadně neprojevilo ani uzavření dolů. „Bylo to úplně stejné jako u nás. Tedy že tam byl masivní nárůst v době, kdy se testovalo, ale jinak zavření dolů v celkovém souhrnu nevedlo k žádným nulovým výskytům,“ dodal ministr.

Kapacity tu jsou

Důležitá je podle ministra v této souvislosti skutečnost, že díky mimořádnému opatření Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje se daří chránit zranitelné skupiny, které jsou z hlediska případného zahlcení zdravotnického systému klíčové. „Testuje se ve všech zařízeních sociálních služeb, sociálních pobytových služeb, ve všech lůžkových a dalších zdravotnických zařízeních. Testují se jak zaměstnanci, tak nově příchozí klienti, potažmo pacienti,“ popsal Vojtěch. „Stejně tak je vyžadován test u všech přeshraničních pracovníků, který musejí vyžadovat všichni zaměstnavatelé na území Moravskoslezského kraje.“

V této souvislosti upřesnil, že se pečlivě sledují online veškeré kapacity nemocnic. „Vytvořili jsme Národní dispečink intenzivní péče v České republice, tzn. víme přesně o každém lůžku, jaký je tam pacient, víme, kolik máme umělých plicních ventilátorů, víme, kolik máme ECMO, mimotělního oběhu a tak dále. A i v době řekněme té největší vlny, která tady byla, tyto kapacity ani zdaleka nebyly využity,“ dodal ministr.

Adam Vojtěch musel reagovat i na poslaneckou kritiku, že není zajištěna dostatečná kapacita hygieniků. „Situace je pro tamní krajskou hygienickou stanici náročná, ale byla obratem posílena dalšími hygienickými stanicemi z jiných krajů. A to na základě prvku chytré karantény, systému Daktela, který umožnil sdílet data a navolávat další lidi a kontakty. To by v normálním režimu možné nebylo. Takto jsme byli během pár hodin schopni zapojit další krajské hygienické stanice a sdílet data o nakažených i jejich kontaktech.“ Podle hlavní hygieničky ČR Jarmily Rážové navolali hygienici od 21. června do 7. července přes sedm tisíc hovorů. „Průměrně to bylo denně 477 a půl hovoru v rozsahu celkem 730 telefonních hodin, to představuje měsíc volání“ upřesnila Rážová.

Podle ministra funguje i podpora mobilních týmů Armády České republiky: „Právě díky tomu jsme byli schopni ve velmi krátkém čase otestovat zaměstnance OKD v ohnisku. A kolegové z armády jsou připraveni nám nadále pomáhat v rámci mobilních odběrových týmů. Stejně tak však fungují i stacionární odběrová místa, která jsme posílili v rámci jednotlivých nemocnic,“ řekl ministr, který zároveň informoval, že vláda musí příští týden schválit vojákům nový mandát, aby mohli pomáhat civilním složkám i v době mimo nouzový stav.

„To, že někdo čeká na výsledky testů několik dní, je samozřejmě špatně,“ pokračoval ministr „Na druhou stranu, když jsem to prověřoval nějak systémově, tak to skutečně nebylo pravidlem. Situace komplikuje, že máme laboratoře nejen státní ale i soukromé a chvíli trvalo, než se všechny zapojily do centrálního informačního systému infekčních nemocí, aby nám hlásily počty provedených, negativních a opakovaných testů, abychom skutečně měli reálný přehled,“ dodal Vojtěch, podle něhož nyní v rámci České republiky funguje zhruba sto laboratoří.

Ministr zdravotnictví i hlavní hygienička Rážová před poslanci připustili, že systém není dokonalý, chyby se objevují a na jejich odstraňování se průběžně pracuje. Situace se však postupně uklidňuje. S tím, že se budou objevovat ohniska nákazy, je však třeba počítat i do budoucna. „Virus tady je a zjevně nedochází k tomu, že by jakkoli ustupoval na své síle. Představa některých, že tady je chytrá karanténa a nemoc najednou zmizí, je nepochopením situace,“ dodal na závěr ministr, podle něhož zatím nikdy nelze zcela vyloučit, že se situace zhorší a opatření zase zpřísní.

-sed-

Příspěvek S ohniskem se vypořádáme stejně jako s jinými. Situace se uklidňuje a na odstraňování chyb se průběžně pracuje, řekl Vojtěch poslancům pochází z Zdravotnický deník

Otevřít článek