Přáda: Jedná se o speciálním příplatku za další přesčas

2 weeks ago

Pracovní skupina k novelizaci zákoníku práce prý probírá návrh, který připouští vytvoření dalšího speciálního příplatku 25 procent navíc pro každou další přesčasovou hodinu po prolomení limitu 416 přesčasových hodin. Zdravotnickému deníku to sdělil viceprezident České lékařské komory (ČLK) Jan Přáda, který takový návrh striktně odmítá.

Schůzky k novelizaci zákoníku práce, která proběhla na začátku dubna, se opět účastnili ministr Válek, ministr Jurečka, zástupci asociací nemocnic, lékařských fakult, České lékařské komory, členové zdravotnického výboru a zástupci mladých lékařů. Nejžhavějším tématem i tentokrát byla další dohodnutá práce ve zdravotnictví. Podle Přády nyní leží na stole opětovaná „novela novely novely“ a navýšení legálního množství dobrovolných přesčasů nad 416 hodin za rok. „Od minulé schůzky se návrh posunul ještě o vytvoření dalšího speciálního příplatku 25 procent navíc pro hodinu 417. a další,“ uvedl viceprezident ČLK. Stanovisko Sekce mladých lékařů ČLK je stále neměnné – opětovné navyšování množství legálních přesčasů je podle ní nekoncepčním a špatným řešením.

Volno před kmenovou či atestační zkouškou je tématem, na kterém panovala obecná shoda. Nyní se však podle Přády řeší jeho legislativní ukotvení. „Na otevření Zákona č. 95/2004 Sb. (Zákon o podmínkách získávání a uznávání odborné způsobilosti a specializované způsobilosti – pozn. red.), není momentálně politická vůle, proto je potřeba vymyslet implementaci cestou zákoníku práce, na čemž se momentálně pracuje,“ nastínil postup Přáda. Předmětem bouřlivé diskuse jsou i souběhy úvazků a jejich zákazy, problematika platů na lékařských fakultách, které v preklinických oborech vedou k nedostatku vyučujících, redukce počtu některých oborů a zároveň jejich větší prostupnost. Další schůzka pracovní skupiny k zákoníku práce by měla proběhnout v nejbližších týdnech.

Zatímco pracovní skupina k novelizaci zákoníku práce se na svých jednáních malými krůčky posouvá dál a setkání pravidelně probíhají, úkoly pracovní skupiny, mezi něž patří například tvorba zákona o odměňování zdravotníků, jako by se přesunula na druhou kolej. Upozornil na to již prezident ČLK Milan Kubek. Situaci pro Zdravotnický deník okomentovala předsedkyně Sekce mladých lékařů ČLK Monika Hilšerová. „Zatím proběhly dvě schůzky, které byly víceméně zbytečné. Chceme dostat do zákona to, co nám bylo slíbeno a žádná další jednání nepotřebujeme. Na schůzce 2. dubna mělo ministerstvo zdravotnictví předložit konkrétní návrhy zákona, ale schůzka byla zrušena a žádné návrhy nemáme. Ministerstvu byl zaslán z naší strany dotaz, ale ten je zatím bez odpovědi. Máme polovinu dubna a naplnění slibů nikde,“ uzavřela Hilšerová.

Otevřít článek