Ptačí chřipka šířící se mezi dobytkem znepokojuje odborníky

1 week ago

Ptačí chřipka šířící se mezi dobytkem ve Spojených státech znepokojuje (nejen) odborníky Světové zdravotnické organizace. V poslední době se totiž virus mnohem častěji objevuje u savců a je aktivnější než kdykoliv předtím. Zvyšuje se tak riziko, že by mohl překonat bariéry, stát se pro lidi infekčnějším či se dokonce začít šířit mezi lidmi. Americké CDC proto již dělá kroky pro případ, že by k něčemu takovému došlo, a zjišťuje možnosti léčby i vakcinace. Informovalo o tom CNN Health.

„Velkým problémem je, že při infikování kachen a kuřat – ale nyní stále častěji i savců – se tento virus vyvíjí a rozvíjí i schopnost infikovat lidi – a ve finále i schopnost přenášet se z člověka na člověka. Musíme se ujistit, že pokud by se virus H5N1 přenesl z člověka na člověka, budeme schopni okamžitě reagovat a spravedlivě zajistit přístup k vakcínám, lékům a diagnostice,“ upozorňuje vedoucí výzkumu WHO Jeremy Farrar.

Kmen H5N1 byl poprvé detekován u ptáků v roce 1996 a ohrožoval především pro drůbež. V posledních dvou letech se nicméně zvýšil počet savců s pozitivním testem, což naznačuje, že virus hledá nové hostitele. Ačkoli se virus H5N1 nepřenáší z člověka na člověka, lidé ho mohou chytit při kontaktu s infikovanými zvířaty. V USA byla letos jedna osoba v Texasu pozitivně testována na H5N1 poté, co pracovala s pozitivně testovanými kravami. Jedná se o druhý zdokumentovaný případ lidského H5N1 ve Spojených státech – první se vyskytl u člověka pracujícího s drůbeží v Coloradu v roce 2022.

52 procentní smrtnost

Ačkoli se virus na lidi nešíří snadno, vědci se přenosu obávají, protože infekce často bývají smrtelné. Od roku 2003 bylo hlášeno 889 případů u lidí a 463 úmrtí z 23 zemí, což znamená smrtnost 52 procent.

„Tento virus je opravdu děsivý. Nerad bych ho viděl u lidí,“ řekl CNN Richard Webby, ředitel koordinačního centra WHO pro studie o ekologii chřipky. Webby, který studuje H5N1 již 20 let, poukazuje na to, že i když tento virus nikdy nepřišel na to, jak efektivně způsobit onemocnění u lidí, současná situace je velmi znepokojivá.

„Nyní je tímto virem infikováno mnohem více malých savců, než jsme pozorovali za posledních téměř 25 let,“ dodal s tím, že virus H5N1 je nyní aktivnější než kdykoli předtím, ale stále se u něj nevyvinuly klíčové mutace, kterých se vědci obávají a jež by mohly pomoci nakazit lidi. „Že jsme tyto změny nezpozorovali, naznačuje, že tento virus musí překonat velkou překážku, aby se skutečně stal lidským patogenem,“ konstatuje Webby.

Ve Spojených státech bylo zatím nahlášeno 29 infikovaných stád v osmi státech. Americké centrum pro kontrolu nemocí a prevenci (CDC) uvádí, že i když je současné riziko pro veřejné zdraví u viru H5N1 nízké, situaci pečlivě sleduje. V aktualizaci zveřejněné ve čtvrtek CDC uvedlo, že studuje virus izolovaný z nedávného případu nákazy člověka v USA, přičemž zjistilo, že je citlivý na antivirové léky. „CDC již vytvořilo očkovací virus, který by mohl být v případě potřeby použit k výrobě vakcíny,“ dodává centrum.

Otevřít článek