Premiér: Protesty už nebudeme řešit přesunem peněz

3 weeks ago

Vláda již nebude případné další protesty České lékařské komory a odborů řešit prostým přesunem peněz z jiných segmentů péče do nemocnic. Tohoto ujištění se dostalo Sdružení ambulantních specialistů (SAS) na schůzce s premiérem Petrem Fialou, která se konala 27. března. Od ministra zdravotnictví Vlastimila Válka zase dostal SAS informaci, že by ambulantní specialisté neměli pro příští rok dostat menší navýšení než jiné segmenty, přičemž vyšší podporu by mají získat regiony a obory, kde je specialistů nedostatek.

Ambulantní specialisté jsou segmentem, který dopadl v rámci úhradové vyhlášky pro tento rok skoro nejhůře. Příliš mu nepomohlo ani přesměrování tří miliard do nemocnic na platy lékařů, k němuž dochází na základě domluvy České lékařské komory (ČLK), odborů a vlády. Sdružení ambulantních specialistů proto vyhlásilo protestní pohotovost a dvakrát (psali jsme zde a zde) se dopisem obrátilo na premiéra s prosbou o jednání. Ten mu vyhověl a setkání proběhlo minulou středu 27. března.

„Setkání trvalo déle než hodinu a bylo vedeno ve zcela věcném a přátelském duchu. Premiér měl evidentně o naši problematiku zájem. A i o její řešení,“ říká předseda Sdružení ambulantních specialistů (SAS) Zorjan Jojko.

Tématem jednání byla problematika financování a dostupnosti ambulantní specializované péče, a to včetně výhledu do dalších let. Řeč byla i o věkové struktuře ambulantních specialistů, specifikách segmentu či problémech ambulantní specializované péče v jednotlivých odbornostech a regionech.

„Premiér k problematice stárnutí ambulantních specialistů konstatoval, že stárnou všichni všude a že to je těžko řešitelný problém. A taky to, že ve zdravotnictví je třeba racionalizovat využití peněz, nikoli je tam stále opakovaně jen přidávat. Zopakoval přitom po profesoru Válkovi, že ambulantní specialisté jsou jedním ze základních pilířů českého zdravotnictví (vedle nemocnic a praktických lékařů) a že podle toho je třeba se k nim chovat. V tom slíbil podporu. Spolu s ministrem zdravotnictví také slíbil podporu v zařazení informací o práci ambulantních specialistů do pregraduálního i postgraduálního vzdělávání, aby se mladí lékaři nebáli jít do ambulancí. Zástupci SAS v tomto nabídli spolupráci,“ popisuje Zorjan Jojko.

Fotoz jednání: Úřad vlády ČR

Premiér si také přečetl společné stanovisko Rady poskytovatelů z 9. ledna k řešení protestu ČLK a Lékařského odborového klubu (LOK) na podzim 2023, načež podle Jojka Petr Fiala uvedl, že všechny body podepisuje. Ve stanovisku se mimo jiné uvádí, že „Rada poskytovatelů nepovažuje způsob řešení prosincové protestní akce ‚mladých lékařů‘ a odborářů za správný. Jedná se o další z řady nestandardních politických kroků, který sice krátkodobě zklidnil situaci, ale nepřináší žádné systémové řešení personálních problémů českého zdravotnictví“. Podle stanoviska by přitom nemělo docházet k politickým zásahům do systému veřejného zdravotního pojištění a stát by neměl zasahovat ani do odměňování zdravotníků včetně vytváření jednotných platových tabulek.

„Rada poskytovatelů vyzývá všechny zainteresované, aby upustili od dalšího plýtvání prostředky veřejného zdravotního pojištění na plošné navyšování platů selektované skupině zdravotníků bez vazby na zvýšení efektivity a produktivity zdravotní péče poskytované pacientům a podobných nekoncepčních návrhů,“ stojí také ve stanovisku, k němuž se Fiala přihlásil.

Ministerstvo nechce do výsledků dohodovacího řízení zasahovat

Jednání na Úřadu vlády ČR se účastnil také vicepremiér a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. Ten na schůzce upřesnil své záměry v revizi systému dohodovacího řízení k úhradám. „Jeho cílem je, aby ministerstvo zdravotnictví do jednání o úhradách a jeho výsledků vůbec nezasahovalo, nebo jen zcela minimálně,“ doplňuje Jojko.

Zároveň ministr upřesnil priority ministerstva zdravotnictví v úhradách péče ambulantních specialistů v roce 2025. V rámci prezentace na jednání analytické komise totiž padlo, že pro tento segment je prioritou minimální plošný růst úhrad. Tento týden proto dostali účastníci dohodovacího řízení od ředitele odboru regulace cen a úhrad Tomáše Trocha upřesnění.

„V segmentu ambulantních specialistů je záměrem ministerstva zdravotnictví, aby růst úhrad, o kterém se bude jednat v dohodovacím řízení, byl rozdělen do dvou složek. První složku, která by měla být spíše menší, by měl tvořit plošný růst segmentu napříč odbornostmi. Druhou, větší složku, by pak měl tvořit cílený růst do odborností a regionů, kde je ohrožená či zhoršená dostupnost péče. Výše obou složek úhrady by měla být dohodnuta v dohodovacím řízení, a to i v případě, pokud by druhá složka úhrady měla být realizována skrze individuální úhradové dodatky,“ napsal Tomáš Troch.

Ambulantní specialisté přitom v závěru jednání dostali od premiéra i ministra zdravotnictví ujištění, že by neměli na rok 2025 dostat navýšení menší, než bude v jiných segmentech, přičemž vyšší podporu by měly mít regiony a obory, kde je ambulantních specialistů nedostatek. Zároveň dostali příslib, že tato vláda nebude případné další protesty ČLK/LOK řešit prostým přesunem peněz od ostatních segmentů do nemocnic.

„Se všemi výše závěry sami souhlasíme a vítáme je. Vidíme v tom zájem o naši problematiku i to, že premiér vzal na vědomí naše výtky vůči řešení protestu ČLK/LOK na podzim 2023, což nám zhatilo vyjednávání se zdravotními pojišťovnami o zlepšení našich úhrad v roce 2023. Jako vstřícné bereme i upřesnění priorit ministerstva zdravotnictví vůči našemu segmentu,“ uzavírá Zorjan Jojko.

Otevřít článek