Opatrnější Němci? Počet nemocí z povolání klesl

3 weeks ago

Německo v loňském roce zaznamenalo obrovský pokles uznaných nemocí z povolání. Jejich počet se meziročně snížil takřka o dvě třetiny na více než 70 tisíc. Výrazně také poklesl počet hlášených podezření na onemocnění z povolání. Ke snížení počtu došlo i u pracovních úrazů. Vyplývá to ze statistik profesních svazů, na které se odvolává odborný deník Deutsches Ärzteblatt. Znamená to, že Němci byli loni výrazně opatrnější?

Počet uznaných onemocnění z výkonu povolání v Německu loni dosáhl 72 747, to je o 63,5 procenta méně než v roce 2022. Tehdy počet uznaných onemocnění z výkonu povolání dosáhl bezmála 200 tisíc.

Přibližně o 60 procent klesl také počet ohlášených podezření na onemocnění z výkonu povolání. Aktuální statistiku zveřejnila Spolková asociace zákonného úrazového pojištění (DGUV – Spitzenverband).

Statistiku ovlivnil covid

Neznamená to ale, že by se v Německu pracovní podmínky zlepšily natolik, že Němci tak výrazně méně stonali kvůli výkonu svého povolání. “Tento pokles je téměř výhradně způsoben odezněním koronavirové pandemie,” vysvětlil deníku Deutsches Ärzteblatt výkonný ředitel DGUV – Spitzenverbandu Stefan Hussy.

Hussy dále uvedl, že poskytovatelé zákonného úrazového pojištění zaznamenávají podstatně méně hlášení od zaměstnavatelů na podezření onemocnění covidem, které souvisí s výkonem povolání.

V roce 2023 bylo hlášeno celkem 64 733 případů, uznaných jako onemocnění z povolání bylo přibližně 53,5 tisíce. “Tento trend víceméně kopíruje trend poklesu počtu infekcí koronavirem, a proto není nijak překvapující,” dodal Stefan Hussy.

Pracovních úrazů meziročně ubylo jen mírně

Loňský rok také přinesl nižší počet pracovních úrazů. Těch ale ubylo jen mírně. V absolutních číslech se počet pracovních úrazů snížil o 2 248 na celkových 785 164 případů, což představuje pokles o 0,3 procenta. Zvýšil se však počet nehod, které souvisejí s dojížděním do práce. Loni jich v Německu bylo zaznamenáno více než 184 tisíc, a jejich počet se tak oproti roku 2022 zvýšil o 6,3 procenta. To opět do určité míry souvisí s odezněním epidemie koronaviru, jelikož lidé loni do práce dojížděli častěji než o rok dříve.

Dobrou zprávou je snížení počtu smrtelných pracovních úrazů. Těch se loni v Německu přihodilo 610, což je vůbec nejnižší číslo v historii sledování. V roce 2022 dosáhl počet smrtelných úrazů 671. Meziročně jich tedy ubylo o téměř jednu desetinu.

Méně onemocnění z povolání i pracovních úrazů než před covidem

Statistika vyznívá pozitivně i v porovnání s obdobím před propuknutím pandemie koronaviru. Počet přiznaných onemocnění způsobených výkonem povolání totiž v roce 2019 dosáhl 80 132, což bylo o 224 případů více než v roce 2023, když vezmeme v potaz pouze údaje bez případů onemocnění covidem-19.

Totéž platí i pro počty pracovních úrazů. V roce 2019 jich bylo v Německu zaznamenáno více než 811 tisíc, kdežto v loňském roce jen (již zmíněných) 785 164. Oproti období před covidem je počet pracovních úrazů nižší o více než 26 tisíc, respektive o více než tři procenta.

Otevřít článek