Německé odbory kývly na růst platů univerzitních lékařů

1 month ago

Po mnohaměsíčním vyjednávání a několika protestních akcích se odbory, zastupující německé lékaře v univerzitních nemocnicích, dohodly na růstu platů s jejich zaměstnavateli. Lékaři se tak mohou těšit na vyšší platy a zlepšení dalších pracovních podmínek. K nim patří například zkrácení průměrné týdenní pracovní doby. „Konečně budou zrovnoprávněni s lékaři z jiných typů nemocnic,” uvedli zástupci odborů podle odborného deníku Deutsches Ärzteblatt. Kratší pracovní doba ale bude platit až od roku 2026.

Odborový svaz Marburger Bund, který v Německu zastupuje lékaře univerzitních nemocnic, oznámil uzavření kolektivní dohody na nových pracovních podmínkách. Obě strany se v rámci kolektivní smlouvy shodly na zvýšení platových tarifů lékařů, a to o deset procent.

Původní požadavek odborů ale činil 12,5 procenta, zde tedy odbory mírně ustoupily. Zvýšení platových tarifů nastane ve dvou krocích. První zvýšení přijde už od letošního dubna, a to o čtyři procenta. Další zvýšení o zbývajících šest procent nastane od 1. února 2025.

Platy vzrostou fakticky skoro o 16 procent

Odborům se ale podařilo docílit také zkrácení průměrné týdenní pracovní doby lékařů univerzitních nemocnic, a to ze současných 42 na 40 hodin týdně. “Pokud tedy vezmeme v úvahu objem zkrácení pracovní doby a efekt složeného úročení, dojde de facto k navýšení platu o 15,75 procenta za celkovou dobu 30 měsíců,” uvádí Marburger Bund ve svém tiskovém prohlášení. Kolektivní smlouva je sjednána do konce března 2026.

Do platových tabulek navíc přibude nová položka. Pro primáře nebo zástupce primáře bude od desátého roku praxe zřízen další navyšovací stupeň na úrovni nástupního platu.

Podle odborů je vedle zvýšení platových tarifů zkrácení pracovní doby nejen ve smyslu faktického vyššího nárůstu hodinového výdělků lékařů. Marburger Bund v tom vidí také zrovnoprávnění lékařů univerzitních nemocnic s lékaři jiných typů nemocnic. Protože v jiných nemocnicích je 40hodinová týdenní pracovní doba již standardem.

Nová pravidla pro plánování směn

Lékaři naproti tomu budou mít povinnost veškerou odpracovanou dobu evidovat elektronicky s výslovným ujištěním, že veškerá poskytovaná zdravotní péče bude nejen dokumentována, ale také skutečně odměňována.

Od 1. ledna 2025 budou také zavedena nová pravidla pro plánování služeb, což by mělo vést k větší transparentnosti. To bude zahrnovat všechny formy služeb, včetně práce na plný úvazek. Rozpis musí být sestaven nejméně měsíc před začátkem příslušného plánovacího období. Při nedodržení této lhůty musí zaměstnavatel doplatit ke mzdě příplatek ve výši 10 procent tabulkového platu.

Doba práce v noci bude o hodinu delší

Již od 1. dubna tohoto roku dojde k předefinování doby noční práce, která je relevantní pro příplatky k základnímu platu. Noční práce bude tedy nově definována jako práce mezi 20. a 6. hodinou, zatímco dosud noční byl tento rozsah stanoven od 21 do 6 hodin. Lékaři tak získají jednu hodinu navíc v režimu noční práce, a tedy i náležitý příplatek.

„Naše vyjednávací komise do tohoto výsledku investovala spoustu času a práce během několika měsíců v celkem pěti kolech vyjednávání. Jako každý kompromis má tato dohoda kladné i záporné stránky. Pozitivní je slušné navýšení platů a citelné zkrácení týdenní pracovní doby,” uvedla první místopředsedkyně Marburger Bundu Susanne Johnaová.

Otevřít článek