Neupatlaný kompromis. Vznikají pravidla pro nové psychoaktivní látky

2 weeks ago

V Česku by měla vzniknout nová kategorie psychomodulačních látek, díky níž by měla zmizet šedá zóna, ve které se nacházejí látky jako kratom či deriváty HHC. Prodej nových látek bude po dva roky, kdy bude probíhat zkoumání, zakázán. K novele zákona o návykových látkách, která by měla příští týden jít do druhého čtení, přitom vznikl komplexní pozměňovací návrh, jenž byl představen na včerejším zasedání sněmovního zdravotnického výboru. Úprava má v tuto chvíli podporu napříč politickým spektrem.

„Dnes se látky dostávají na globální trh velmi rychle a nových látek se objevuje velké množství. Každý, kdo bude sedět na ministerstvu zdravotnictví, se přitom ocitne v situaci, že může reagovat až ve chvíli, kdy se látka objeví a dojde k problému. Do té doby reagovat nemůže, protože nemá jak,“ popisuje současnou situaci ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

„Považuji to za jeden z nejdůležitějších zákonů, které jsme na výboru pro zdravotnictví projednávali, protože nám jde o ochranu zdraví konzumentů, především dětí. Jsme v situaci obrovského právního vakua, kdy na trh přichází celá řada látek, která není ani potravinou, ale nejsou ani tak nebezpečné, aby se odborníci shodli na zákazu, a tedy nejsou na seznamu návykových a zakázaných látek. Navíc vznikají nové látky, což vidíme na tom, že když vláda zakázala HHC, přišly desítky modifikací, a my nejsme schopni na to reagovat. Jde tedy o omezení dostupnosti těchto látek, zlepšení evidence a přehled trhu,“ uvádí za předkladatele Michaela Šebelová (STAN).

První čtení úpravy proběhlo již loni v září (o původním znění jsme psali např. zde), načež se povedlo vydiskutovat kompromisní pozměňovací návrh napříč politickým spektrem. Do tvorby se zapojilo i hnutí ANO či SPD.

„Zákon jde napříč mnoha resorty a navíc zapojuje i Úřad vlády, který byl na počátku toho, co se bude dít. Napříč poslaneckou sněmovnou jsme pak hledali kompromis, který, dovolím si říct, že není upatlaný. Jde o velmi důležitou normu, která řeší věc, jíž se ještě nepovedlo v Evropské unii vyřešit. Dívat se na to, jak ministr zdravotnictví chodí průběžně na vládu se zákazy nově příchozích látek a neudělat nic víc, je nesmyslné a neefektivní,“ domnívá se Martina Ochodnická (TOP 09).

Nové látky bez posouzení nesmí do prodeje

Novela zavádí novou skupinu psychomodulačních látek, což jsou látky s psychoaktivním účinkem, které nepředstavují závažné riziko pro veřejné zdraví nebo riziko závažných sociálních dopadů na jednotlivce a společnost. U každé nové látky, která není potravinou, bude třeba během dvou let rozhodnout, co s ní. Po tu dobu s ní bude zakázáno manipulovat jinak než k vědeckým účelům, takže ji nebude možné prodávat a distribuovat. Buď se pak vyhodnotí, že není nebezpečná, a stane se potravinou, nebo při odhalení škodlivosti bude zařazena mezi návykové látky, anebo bude na seznamu psychomodulačních látek se specifickou regulací. Ty pak bude kontrolovat SZPI.

„Našli jsme rámec, který říká: objeví-li se takováto látka, ministerstvo zdravotnictví nemusí nic řešit. Jakmile bude podnět na komisi, látka se okamžitě dostává na black list. Dva roky se pak bude zkoumat, jestli půjde na tvrdý black list včetně sankcí, nebo black list tvrdší, než je u alkoholu,“ načrtává Válek.

Jak se bude nakládat s látkou na seznamu psychomodulačních látek? „U výrobku bude muset být jasně označeno, že jde o psychomodulační látku, nesmí tam být klamavé označení a nesmí vypadat jako potravina. Nesmí dojít k tomu, že by třeba maminka nepoznala, že se nejedná o bonbon. Prodej bude možný jen ve specializovaných prodejnách, na které také bude omezena reklama – tedy žádné billboardy na sportovních akcích. Prodej bude možný od 18 let a nebude možný prostřednictvím automatu. Navíc dojde k regulaci online prodeje, kdy dojde k dvojímu ověření,“ objasňuje Michaela Šebelová.

Problematiku by mohla mít na starosti státní agentura pod Úřadem vlády. „Jde o novou oblast – když se podíváte do českého kompetenčního zákona, tak oblast regulace jiných látek než alkoholu a tabáku, které jsou určeny k lidské spotřebě, jasnou kompetenci nemá. Těchto látek navíc bude do budoucna přibývat. Proto se domníváme, že by agendu mohla zabezpečovat nějaká státní agentura nebo Úřad vlády,“ načrtává poradce národního protidrogového koordinátora Viktor Mravčík.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek zároveň poprosil o co nejrychlejší projednání úpravy tak, aby byl ideálně do prázdnin zákon schválen. Poté se totiž k němu ještě musí vyjádřit Evropská komise, které reakce trvá zhruba tři až šest týdnů.

Otevřít článek