Netransparentní. Ambulantní specialisté odmítají úhradové priority ministerstva

2 weeks ago

Ambulantní specialisté, a to jak ti sdružení pod Českou lékařskou komorou, tak ti ve Sdružení ambulantních specialistů (SAS), odmítají priority ministerstva zdravotnictví. Poukazují přitom na netransparentnost a požadují jednotnou hodnotu bodu pro všechny odbornosti, jejichž úhrady jsou regulované prostřednictvím PURO. Rada SAS zároveň formulovala základní požadavky, se kterými do dohodovacího řízení sdružení půjde.

Ambulantní specialisté přijali stanovisko, ve kterém odmítají priority ministerstva zdravotnictví pro dohodovací řízení na rok 2025. „Jde o stanovisko celého segmentu,“ konstatuje předseda Sdružení ambulantních specialistů Zorjan Jojko, který byl zároveň na stejném jednání, kde došlo ke schválení stanoviska, zvolen (již tradičně) koordinátorem segmentu v dohodovacím řízení.

Připomeňme, že u ambulantních specialistů se ministerstvo staví proti plošnému nárůstu úhrad, je ale pro podporu odborností a regionů se špatnou dostupností. Růst úhrad by tak měl mít dvě složky – první, spíše menší, má tvořit plošný růst, druhá, větší složka, má mít podobu cíleného růstu do odborností a regionů, kde je ohrožená či zhoršená dostupnost péče. Ke zvážení je dále podle MZ změna definice úhradového limitu průměrné úhrady za jednoho pojištěnce v referenčním období (PURO), kdy by u odborností pečujících o chronické pacienty byla spočítána průměrná úhrada dle diagnózy a přepočetlo se PURO podle kmene pacientů a jejich diagnóz. Došlo by přitom k eliminaci extrémů v hodnotách a také benchmarkingu (psali jsme zde a zde).

„Prezentované priority MZ jsou nepřijatelné z důvodu netransparentnosti, která vytváří prostor pro korupční jednání. Principy prezentované MZ jsou zcela nevhodné pro nakládání s prostředky veřejného zdravotního pojištění. Zástupci AS požadují jednotnou hodnotu bodu pro všechny odbornosti, jejichž úhrady jsou regulované prostřednictvím tzv. PURO. Zástupci AS dále požadují úhrady podle platného Seznamu zdravotních výkonů s kompenzací kumulativní míry inflace za uplynulé minimálně tři roky a zároveň umožňující nárůst reálných příjmů poskytovatelů tak, aby AS mohli poskytovat pacientům kvalitní, dostupnou a bezpečnou zdravotní péči s potřebným počtem kvalifikovaného zdravotnického personálu,“ reagují na ministerské priority specialisté ve svém stanovisku.

Zachovejme konkurenceschopnost

Sdružení ambulantních specialistů již také vypracovalo požadavky, s nimiž půjde do dohodovacího řízení o úhradách pro příští rok. Podle něj by tak navýšení úhrad mělo zohledňovat inflaci roku 2023, která byla 10,7 procenta, a potřebu konkurenceschopnosti praxí na trhu práce vůči jiným segmentům, zejména nemocničním ambulancím. Ambulantní specialisté proto chtějí stejné navýšení jako ostatní segmenty péče plus dorovnání faktického dluhu z letošního roku, kdy byl segment proti ostatním úhradově znevýhodněn. V případě psychiatrie, dětské psychiatrie, léčby závislostí a sexuologie by měl nadále fungovat volný výkonový systému bez regulací; odbornosti, které dosud měly úhrady bez limitu vzorcem, by měly v tomto režimu zůstat. Zároveň SAS preferuje záruku minimální hodnoty bodu ve výši co nejbližší té nominální.

„Počítáme s tím, že zdravotní pojišťovny nebudou chtít změnit systém úhrad s užitím PURO a regulací za předpis léků, zdravotnických prostředků a indukované péče. V takovém případě preferujeme přepočet PURO dle seznamu výkonů, jenž bude platit v roce 2025, a jsme proti jakémukoli rozšiřování počtu regulovaných oblastí,“ podtrhává rada SAS.

K dalším požadavkům patří zachování současného systému bonifikací za diplom celoživotního vzdělávání, rozsah ordinační doby, objednávání pacientů a přijímání nových pacientů dle předchozích úhradových vyhlášek bez přitvrzování parametrů.

Úhrada dle tíže onemocnění pacienta

Regulace za předpis léků, zdravotnických prostředků a indukované péče by měly být počítány i na celostátní průměry v rámci jednotlivých odborností, mají zohledňovat nárůst cen léků a neměly by se týkat léků a metod, které v referenčním období neexistovaly nebo měly významně odlišná úhradová pravidla.

„Vzhledem k tomu, že předpokládáme tlak na to, aby nedostatek ambulantních lékařů (myšleno praktických lékařů i ambulantních specialistů) byl řešen stratifikací péče v tom smyslu, že jednodušší pacienti by měli zůstat v péči praktických lékařů a o komplikovanější by měli pečovat ambulantní specialisté, žádáme, aby s tímto bylo počítáno i v úhradách. To znamená, že signální kód ke klinickým vyšetřením nemůže být u ambulantních specialistů nižší než u praktických lékařů a ohodnocení klinických vyšetření ambulantních specialistů musí být vyšší v rámci započítání faktu, že těžší pacient je i odborně, ale zejména časově i nákladově náročnější,“ podtrhává rada SAS.

Sdružení ambulantních specialistů je v segmentu ambulantních specialistů v dohodovacím řízení o úhradách pro příští rok druhým nejsilnějším subjektem. Z celkem 4 864 hlasů dostala nejvíce ČLK-o.s. (1 914), dále SAS (1 760), následují sdružení konkrétních odborností – Asociace klinických psychologů (396), Asociace klinických logopedů (209) či Sdružení ambulantních diabetologů (92).

Otevřít článek