Nemůžeme financovat minimálně obsazené nemocnice, zní z Německa

1 month ago

Téma nemocniční reformy v Německu stále budí emoce. Pomyslný olej do ohně nyní přilil šéf sekce nemocnic Spolkové asociace fondů zákonného zdravotního pojištění Wulf-Deitrich Leber. Podle něho si Německo musí přiznat, že zkrátka nemá dost peněz na to, aby ufinancovalo všechny nemocnice v jejich stávajícím počtu. „Už není dost peněz pro všechny nemocnice. V tomto ohledu plánujeme především bezpečnost,” uvedl Leber pro odborný deník Deutsches Ärzteblatt. A doplnil, že nevidí prostor pro nemocnice poskytující jen příležitostnou péči nebo ty, které mají málo využívané lůžkové kapacity.

Není možné financovat plošně všechny nemocnice ve stávajícím stavu, ani jim plošně kompenzovat inflaci. Na to systém německého zákonného pojištění nemá dostatečné množství financí. Takový vzkaz poslal do světa Wulf-Dietrich Leber, šéf sekce nemocnic v rámci Spolkové asociace fondů zákonného zdravotního pojištění (GKV – Spitzenverband). Leber se tak vyslovil proti požadavku Spolkové asociace nemocnic (DKG – Deutsche Krankenhausgesellschaft), který dlouhodobě tlačí na vládu, aby nemocnicím nahradila dodatečné náklady vzniklé vysokou inflací.

Kdo nemá obsazená lůžka, nechť skončí

Podle Leber musí být podporovány nemocnice, které jsou nezbytné k uspokojení poptávky po nemocniční péči. Nevidí proto prostor pro kliniky, které poskytovaly příležitostnou péči nebo které měly dostatečné alternativy v blízkém okolí. Leber je navíc přesvědčen, že by měly být podpořeny a zachovány jen ty nemocnice, které mají dostatečně vysokou obsazenost lůžek. Naopak skončit by měly ty, které mají lůžka obsazená jen minimálně. „Každý měsíc, po který pět až deset nemocnic neopustí nemocniční síť, je ztracený měsíc. Teprve pak by mohl být dostatek peněz pro ostatní kliniky,” řekl dále Wulf-Dietrich Leber.

Leberovi v legislativě, která má implementovat nemocniční reformu, chybí odpovídající ustanovení, podle nichž se nemocnice mají důsledně orientovat na potřeby pacientů. Leber se například obává, že plánovaná mezisektorová zařízení povedou ke vzniku nových nemocnic, a to zejména v metropolitních oblastech, které ale nebudou z hlediska zajištění dostatečné a bezpečné péče potřebné.

Podle něho by naopak v zákoně mělo být jasně stanoveno, na základě jakých kritérií budou nemocnice plánovat. Leber je přesvědčen, že spolkové země by měly mít možnost rozhodnout, že například ve městě budou jen čtyři urologické kliniky namísto sedmi, aniž by to vedlo k podáváním žalob ze strany poskytovatelů nemocniční péče.

Otázka financování transformačního fondu

Nemocniční reforma také počítá se zavedením servisních odborných skupin, s nimiž spolkové země budou plánování nemocnic provádět. Cílem je stanovit přesná kritéria kvality, která musí nemocnice obecně splňovat, aby mohly určité služby vůbec poskytovat.

V souvislosti s německou nemocniční reformou se také stále diskutuje, jakým způsobem bude její provedení financováno. Za tímto účelem má vzniknou transformační fond, který během deseti let rozdělí až 50 miliard eur mezi nemocnice, které v rámci reformy budou i nadále fungovat.

Jenže zatím není zcela jasné, odkud budou peníze do fondu putovat. Asociace fondů zákonného zdravotního pojištění nechce, aby do fondu šly peníze právě ze zákonného zdravotního pojištění. Obává se totiž, že by to bylo na úkor poskytování zdravotní péče.

Otevřít článek