Nemocnice předloni snížily osobní náklady, čelily zdražení energií

2 weeks ago

Ekonomické výsledky nemocnic za rok 2022 zveřejnil Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS). Podle jeho dat celkové náklady nemocnic v předloňském roce meziročně mírně stouply, snížily se ovšem náklady osobní. Vzrostly také výnosy nemocnic, z nichž většinu tvoří platby od zdravotních pojišťoven. Pozitivní zprávou je, že ve ztrátě ukončila své roční hospodaření jen malá část nemocnic.

Celkové náklady nemocnic dosáhly podle publikace za rok 2022 hodnoty 249,1 miliard korun, meziročně se zvýšily o 1,6 procenta. Největší nákladovou položku nemocnic, tvořící v roce 2022 rovných 50 procent všech nákladů – osobní náklady, se meziročně snížily o 3,9 procenta. „V této souvislosti je třeba připomenout, že v roce 2021 došlo k navýšení osobních nákladů vlivem dotace na mimořádné odměny zaměstnancům za zvýšené pracovní nasazení v období pandemie covidu 19,“ vysvětluje to zpráva.

Náklady na léky a materiál meziročně vzrostla o 6,6 procenta a v roce tvořila 30,7 procent nákladů. Nejvíce peněz vložily v této oblasti nemocnice do léčiv (17,1 % celkových nákladů). K dramatickému posunu došlo v oblasti nákladů na energie, ty meziročně vzrostly o 52,9 procent.

Zdroj: ÚZIS, Ekonomické výsledky nemocnic 2022

Celkové výnosy nemocnic se za rok 2022 dosáhly 256,4 miliardy korun, jde o meziroční zvýšení o 1 procento. Klíčovým zdrojem příjmů nemocnic jsou přitom platby od zdravotních pojišťoven, které meziročně narostly o 5,3 procenta. Na financování nemocnic se úhrady od zdravotních pojišťoven podílely 85,2 procenty. Výnosy z prodaného zboží tvořily druhou největší kategorii, dosáhly 5 procent z výnosů celkových.

Náklady i výnosy nemocnic v posledních letech výrazně vzrostly, od roku 2010 dokonce na dvojnásobek. Ukazuje to následující graf:

Zdroj: ÚZIS, Ekonomické výsledky nemocnic 2022

Že jsou tuzemské nemocnice obecně v celkem dobrém stavu dokazuje další zveřejněný údaj – ztrátou ukončilo hospodaření jen 11 ze 132 hodnocených nemocnic.

Co se nezplacených položek týče, činily ke konci roku 2022 celkové krátkodobé pohledávky nemocnic z obchodního styku 21 miliardy korun a celkové krátkodobé závazky z obchodního styku 17,8 miliard korun.

Otevřít článek