Nemocnice: Ochota praktiků participovat na pohotovostních službách klesá

3 weeks ago

V mnoha nemocnicích pomáhají lékařské služby první pomoci (LSPP) odlehčit nápor na přetížené urgentní příjmy. K jejich smysluplnému fungování je ale potřeba participace praktiků a pediatrů „z terénu“. A s ní je to prý problematické. Většina oslovených nemocnic v anketě mapující fungování LSPP potvrdila Zdravotnickému deníku to, co zaznělo již od nemocnic fakultních – praktiků v pohotovostních službách by už dnes potřebovaly výrazně víc, jejich ochota účastnit se služeb navíc stále klesá.

Karlovarská krajská nemocnice, odpovídala tisková mluvčí Markéta Singerová: Dětská i dospělá LSSP fungují separátně mimo urgentní příjem, ordinační doby mají jiné. Obvykle na LSSP docházejí pacienti s obtížemi „po svých“ a jen v některých případech jsou pak následně odesláni na urgentní příjem. Úrazy a urgentní stavy jdou na emergency ihned, mimo LSPP. Pacienti dovezení rychlou záchrannou službou jsou také směrováni na emergency – vyjma dětí, které nemají úraz. Praktičtí lékaři velkou ochotu na zajištění chodu LSPP nemají, bez lékařů nemocnice by chod LSPP nemohl běžet v nastaveném režimu.

Na otázku, zda LSPP odlehčuje urgentnímu příjmu, odpovídají lékaři emergency neutrálně – jak kdy. Dnešní pacient totiž například při dvě hodiny trvajícím průjmu neváhá zavolat rychlou záchrannou službu a nechat se na emergency odvézt přímo. Záchranky běžně vozí týdny přetrvávající bolesti zad, bolest v krku, horečky a podobně. Vytíženost tohoto oddělení je obrovská. Zhruba 20 až 30 procent pacientů, kteří jsou dovezeni rychlou záchrannou službou nebo přijdou osobně, nevyžaduje akutní péči zdravotníků.

Oblastní nemocnice Kolín, odpovídala tisková mluvčí Stanislava Kubincová: V kolínské nemocnici funguje jak LSPP pro dospělé, tak pro děti a dorost. Tyto pohotovostní služby organizujeme z pověření kraje. Zatím nemáme vybudován urgentní příjem jako samostatné oddělení, LSPP pro děti a dorost provozujeme v dětském pavilonu a LSPP pro dospělé v jednom z vedlejších pavilonů nemocnice. Ordinační doba obou pohotovostí je ve všední dny od 17 do 21 hodin, o víkendech a svátcích od 8 do 20 hodin. Služba pomáhá odlehčit akutním ambulancím odborných oddělení.

Na zajištění LSPP se podílí pouze malé množství praktických lékařů, jejichž ochota podílet se na zajištění těchto služeb podílet se stále snižuje. Bez účasti nemocničních lékařů by tyto služby nebylo možné zajistit.

Uherskohradišťská nemocnice, odpovídala tisková mluvčí Lucie Sedláčková: V Uherskohradišťské nemocnici je v provozu LSPP jak pro dospělé (ve všední dny od 17 do 20 hodin, o víkendech a svátcích od 8 do 20 hodin), tak pro dětské pacienty (ve všední dny od 17 do 22 hodin, o víkendech a svátcích od 8 do 20 hodin). Pohotovostní služba je nedílnou součástí poskytované lékařské péče, o víkendech jsou ošetřeny vyšší desítky osob denně.

Na zajištění provozu pohotovosti pro dospělé se podílí jedna čtvrtina externích lékařů, zbylé tři čtvrtiny zajišťuje lékařský personál Uherskohradišťské nemocnice. V roce 2023 tam zdravotníci ošetřili více než 4 600 pacientů. U dětské pohotovosti zajišťují externí lékaři provoz o víkendech a svátcích, ve všední dny tam ordinují lékaři Uherskohradišťské nemocnice. V minulém roce zde byly na dětské pohotovosti ošetřeny téměř čtyři tisíce pacientů.

Nemocnice České Budějovice, odpovídala ředitelka úseku komunikace a péče o zaměstnance Iva Nováková: Lékařská pohotovostní služba pro dospělé funguje v prostorech urgentního příjmu a je plně zajištěna všeobecnými praktickými lékaři. Lékařská pohotovostní služba pro děti funguje v prostorech dětského oddělení. Praktickými lékaři pro děti a dorost se její provoz nedaří dlouhodobě zcela obsadit, proto tyto služby – zejména víkendové a sváteční – doplňujeme lékaři dětského oddělení.

Lékařská pohotovostní služba pro dospělé i pro děti představují v našich podmínkách významnou pomoc, proto si velmi vážíme ochoty praktických lékařů se na těchto službách podílet. Akutní pacienti s méně závažnými potížemi však přicházejí do nemocnice i mimo ordinační dobu lékařské pohotovostní služby, proto bychom přivítali její rozšíření.

Nemocnice Kadaň, odpovídal ředitel Petr Hossner: Lékařská služba první pomoci pro dospělé je v Nemocnici Kadaň provozována ve všední dny od 17 do 20 hodin, o víkendu od 9 do 19 hodin, pro děti pouze o víkendu od 9 do 15 hodin. Funguje v prostorách urgentního příjmu a její provoz je nenahraditelný. Práci zastávají převážně lékaři z nemocnice. Praktici „z terénu“ se bohužel podílejí na práci čím dál méně.

Nemocnice Jihlava, odpovídala tisková mluvčí Monika Zachrlová: V naší nemocnici fungují LSPP dospělá i dětská, obě v prostorech nemocnice. LSPP pro dospělé je součástí urgentního příjmu. V dětské slouží praktické lékařky pro děti a dorost a naše sestřičky, v dospělé naši nemocniční lékaři i sestry.

Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa, odpovídala tisková mluvčí Tereza Sutor: V naší nemocnici funguje akutní ambulantní péče pro děti i dospělé. Akutní ambulantní péče pro dospělé je v prostorách Urgentního příjmu, funguje od pondělí do čtvrtka od 18 do 20 hodin, v pátek od 17 do 21 hodin a o víkendech a svátcích od 9 do 18 hodin. Akutní ambulantní péče pro děti funguje v přízemí dětské nemocnice ve všední dny od 17 do 21 hodin, o víkendech a svátcích od 9 do 20 hodin.

Otevřít článek