Kam se ubírají screeningové programy, zmapovala konference PREVON

3 weeks ago

Hodnocení zdravotnických technologií ve screeningu (HTA), datové zázemí a ekonomické hodnocení screeningů nebo propojení primární a sekundární prevence. Těmito i dalšími tématy se zabývala 8. konference PREVON na téma Současnost a budoucnost screeningových programů v ČR, která se ve čtvrtek uskutečnila v Praze. Vystoupili na ní ministr Vlastimil Válek a ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek.

Ve svém úvodním slovu referoval ministr zdravotnictví Vlastimil Válek například o tom, že resort usiluje o větší využití umělé inteligence ve screeningu a obecně včasné diagnostice. „Ideálně tak, abychom měli v jednom úložišti anonymizované snímky snímky s popisy a mohli jsme jimi zásobit informační systémy umělé inteligence, ideálně z více zemí Evropy – čímž bychom snížili percepční chyby,“ popsal ministr. Uvedl také, že jedním z úkolů, kterými pověřil ÚZIS, je umožnit lidem, aby se mohli on-line objednávat na screeningová vyšetření. „A to cestou EZkarty nebo nějakým jiným způsobem,“ uvedl Válek.

Roli ÚZIS ve screeningových programech poté popsal jeho ředitel Ladislav Dušek, který mluvil o národní strategii Zdraví 2030, otevřených datech, a elektronizaci zdravotnictví. V souvislosti s daty upozornil na to, že už dnes ústav připravuje datové sady vztahující se k prevenci on-demand. „Pokud máte prosbu, že byste chtěli dostat jiná data, než jaká najdete na našem webu, můžete si přát, jaká data vám otevřeme. A pokud existují a jejich uveřejněním bychom neporušili nějaký zákon, připravíme vám je on-demand. Můžete být i autory datové sady, kterou vyvěsíme na internetu. A jediné, co po vás budeme chtít je, abyste ji řádně citovali,“ řekl Dušek.

Poté se dostali ke slovu zástupci Národního screeningového centra (NSC), které patří pod ÚZIS. Fungování centra a jeho roli v prevenci popsal jeho vedoucí Karel Hejduk, Ondřej Májek poté promluvil o životním cyklu screeningových programů, což je komplexní souhrn metodik NSC, jeho kolega Ondřej Ngo představil HTA formulář hodnocení zdravotnických technologií, který NSC připravilo a popsal časový plán na uvedení metodiky v život. V této souvislosti vyzval odborníky zabývající se HTA k připomínkování této metodiky, která bude letos v květnu zveřejněna k měsíc dlouhé veřejné oponentuře. Populační pilotní program časného záchytu karcinomu prostaty popsala Kateřina Hejcmanová, o ekonomickém hodnocení screeningu aneurysmatu abdominální aorty poté účastníky konference informovala Renata Chloupková.

Druhý blok konference byl věnován včasnému záchytu a primární prevenci různých onemocnění. O strategii primární prevence promluvila v jeho úvodu ředitelka Státního zdravotního ústavu Barbora Macková, lékaři různých specializací pak popsali současný stav a budoucí možnosti prevence některých onemocnění. Mezi vstupy druhého bloku konference PREVON se tak objevily přednášky Zátěž HPV asociovaných onemocnění v ČR, Problematika dětské obezity a projekt BF24, Riziková stratifikace v primární péči a časný záchyt rizikových faktorů a Zdraví štítné žlázy: jodový deficit.

Na články shrnující některá vystoupení konference se můžete v příštích dnech těšit na stránkách Zdravotnického deníku.

Otevřít článek