Johnson & Johnson kupuje výrobce zdravotnických přístrojů

3 weeks ago

Jedna z největších farmaceutických firem světa, americký Johnson & Johnson, převezme pod svá křídla výrobce zdravotnických přístrojů. Akvizice společnosti Schockwave Medical vyjde Johnson & Johnson na více než třináct miliard dolarů. Johnson & Johnson tak posiluje v oblasti zdravotnické technologie. O akvizici informoval mezi jinými britský list Financial Times.

Americká farmaceutická skupina Johnson & Johnson uzavřela koncem minulého týdne dohodu o koupi výrobce zdravotnických přístrojů a zařízení, společnosti Shockwave Medical. Na akvizici Johnson & Johnson vydá 13,1 miliardy dolarů (v přepočtu kolem 305,5 miliardy korun). S odkazem na informace samotné společnosti Johnson & Johnson to uvedl britský list Financial Times.

Skupina Johnson & Johnson tak pokračuje ve své expanzi v byznysu se zdravotnickými technologiemi. Johnson & Johnson zaplatí za jednu akcii společnosti Shockwave Medical 335 dolarů, což nepředstavuje prakticky žádnou prémii nad tržní cenu. Akcie Shockwave během pátečního obchodování díky oznámené akvizici zpevnily o necelá tři procenta. Od začátku letošního roku jsou pak výše o více než 67 procent.

Johnson & Johnson ošetří až 400 tisíc pacientů

Výkonný ředitel společnosti Johnson & Johnson Joaquin Duato uvedl, že akvizice poskytla „jedinečnou příležitost urychlit naši expanzi v oblast kardiovaskulární intervence a zvýšit hodnotu pro pacienty i akcionáře“. Technologie společnosti Shockwave Medical po celém světě loni ošetřila přibližně 400 tisíc pacientů.

Aktuální transakce tak koresponduje s dřívějším prohlášením Joaquina Duata, podle něhož společnost Johnson & Johnson „bude vehementně prosazovat akvizice v rychle rostoucích segmentech svého podnikání, jako je například právě oblast zdravotnických technologií“.

Společnost Johnson & Johnson se navíc nebude muset kvůli akvizici Shockwave Medical nijak zadlužovat. Transakci bude schopna financovat z peněz, které loni získala z prodeje své tehdejší dceřiné společnosti Kenvue podnikající ve spotřebitelské farmacii. Obchod Johnsonu & Johnsonu vynesl 13,2 miliardy dolarů (v přepočtu téměř 308 miliard korun).

Největší akvizice od předloňského listopadu

Pro společnost Johnson & Johnson se jedná o největší akvizici za poslední rok a půl. V listopadu 2022 totiž za 16,6 miliardy dolarů (v přepočtu kolem 387 miliard korun) převzala společnost Abiomed, která se zabývá výrobou přístrojů pro léčbu kardiovaskulárních onemocnění. Ta má ale momentálně problém z jedním ze svých výrobků – srdeční pumpou Impella, jejíž implantace podle amerického úřadu FDA způsobila desítky zranění a úmrtí pacientů (více v článku Srdeční pumpa jako smrtící riziko).

Podobného zaměření jako Abiomed, je i společnost Shockwave Medical, kterou Johnson & Johnson kupuje nyní. Shockwave Medical se specializuje na výrobu produktů, pomocí nichž se provádí katetrizační léčba kalcifikovaných tepen. 

Léčba intravaskulární litotrypsí (IVL) zahrnuje zavedení katétru produkujícího elektrické impulsy do tepen pacientů, což pomáhá rozbít hromadění vápníku. Kalcifikace tepen totiž výrazně zvyšuje riziko řady kardiovaskulárních onemocnění včetně infarktu myokardu.

„Jako součást větší, rozmanitější organizace se širokými odbornými znalostmi a hlavním zaměřením na zlepšování výsledků pacientů jsme si jisti, že budeme schopni dále rozvíjet IVL jako globální standard péče o pacienty,“ řekl listu Financial Times prezident a výkonný ředitel společnosti Shockwave Medical Doug Godshall.

Otevřít článek