Hrozí kvůli koronaviru biotechnologická akciová bublina?

3 years ago

Honba za vakcínou proti viru SARS-CoV-2 způsobila, že investoři vkládají své peníze do biotechnologických firem s vidinou jejich mnohonásobného zhodnocení. Jenže stále častěji se objevují názory, že jsme na počátku akciové bubliny, po jejímž splasknutí některým zbudou jen oči pro pláč.

 

Nejnovějším příkladem takřka bezmezné důvěry ve schopnosti jakékoli biotechnologické společnosti vyvinout v dohledné době vakcínu proti koronaviru je jihokorejská společnost SK Biopharmaceuticals. Ta před pár dny vstoupila na burzu a ještě než se tak stalo, musela upravit upisovací cenu svých akcií kvůli obrovské poptávce směrem vzhůru. A to dokonce na dvojnásobek původně plánované ceny pro IPO (Initial Public Offering – prvotní úpis akcií).

Jenže to není všechno. Ceny akcií SK Biopharmaceuticals rostly i po zahájení obchodování na burze, a tak za pouhé tři dny po vstupu na akciový trh přidaly dalších skoro třicet procent. Oproti původním plánům jsou akcie SK Biopharmaceuticals dražší o 159 procent neboli dosahují skoro 2,6násobek své plánované upisovací ceny. Jde tak zároveň o největší vstup na burzu korejské společnosti ze zdravotnického sektoru v historii a největší IPO jakékoli korejské firmy za poslední tři roky, jak uvedla agentura Bloomberg.

Zhodnocení o stovky procent

Akcie biotechnologických jihokorejských biotechnologických společností zažily doslova boom od doby, co korejští regulátoři v polovině března zakázali na šest měsíců takzvané obchodování na krátko. Jde o typ obchodu, při kterém držitel akcie tuto prodává s tím, že očekává pokles její ceny, aby ji právě po nějaké době mohl koupit zpět. Obchody na krátko ovšem často stojí za mohutným pádem akcií, a tak se někdy stane, že jsou tyto transakce v krizových dobách na nějaký čas pozastaveny.

Na druhé straně to zase může vést k nafukování spekulativních bublin, kdy obchodníci naopak akcie kupují s očekáváním jejich budoucího zhodnocení. A to je podle mnohých analytiků případ právě jihokorejského biotechnologického sektoru, jehož akcie se za poslední měsíce několikanásobně zhodnotily. To ovšem vytváří do budoucna potenciálně nebezpečnou situaci, protože jakmile moratorium na obchodování na krátko skončí, může dojít k výprodejům akcií nejen biotechnologických firem.

Agentura Bloomberg vysvětluje nadhodnocení takových akcií opět na příkladu společnosti SK Biopharmaceuticals. Tato firma očekává, že její letošní roční obrat přesáhne 30 milionů dolarů (asi 712 milionů korun). To znamená, že její akcie se momentálně obchodují za více než dvousetnásobek očekávaného obratu společnosti. Přitom dosud ty nejnadějnější farmaceutické firmy měly krátce po svém uvedení na burzu poměr ceny akcie ku obratu společnosti kolem hodnoty pět.

Dá se samozřejmě namítnout, že obrat společnosti poroste, jak i někteří analytici očekávají. Některé odhady hovoří až o růstu ve výši 45 procent za rok. Do deseti let by se tak mohl obrat společnosti SK Biopharmaceuticals přiblížit sumě 1,8 bilionu wonů, což představuje asi 1,5 miliardy dolarů (tedy 35,6 miliardy korun). Tím pádem by se mohl poměr obratu a ceny poněkud snížit. Jenže riziko splasknutí této biotechnologické bubliny je možná vyšší než pravděpodobnost, že tržby SK Biopharmaceuticals skutečně do deseti let vystoupají na uvedenou hodnotu.

Kdo uteče, ten vyhraje

Jenže biotechnologická akciová bublina se zdaleka netýká jen jihokorejských společností. Příklady firem, jejichž akcie v průběhu koronavirové krize vylétly o stovky procent, bychom našli i ve Spojených státech či jinde. Výjimkou není ani desetinásobné zhodnocení, jako například v případě společnosti Synairgen, jejíž akcie se ještě koncem ledna obchodovaly za 7,25 dolaru, kdežto o tři měsíce později už to bylo za více než sedmdesát dolarů.

Na vlně koronavirového optimismu vyhlížejícího brzké vyvinutí vakcíny se ale svezly i větší farmaceutické společnosti. Realita je ovšem taková, že jen asi deset z více než 130 kandidátů na vakcínu proti viru SARS-CoV-2 se nacházejí v klinické fázi vývoje, kdy vakcíny jsou testovány na lidech. Podle amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) z těchto deseti kandidátů mají naději dojít do finální fáze včetně konečného schválení k uvedení na trh asi jen dva.

Taková je statistika, která vychází ze zkušeností s vývojem vakcín v minulosti. Je tedy nabíledni, že drtivá většina firem, které investovaly do vývoje vakcíny nemalé prostředky, nakonec neuspěje a jejich akcie zamíří dolů neméně strmě, jako dříve rostly. I v tomto případě tedy bude platit, že vyhraje ten, kdo uteče. Navíc ten, kdo uteče jako první.

Petr Musil

Příspěvek Hrozí kvůli koronaviru biotechnologická akciová bublina? pochází z Zdravotnický deník

Otevřít článek