Evropské výbory podpořily prozatímní dohodu o EHDS

2 weeks ago

Výbor Evropského parlamentu pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin (ENVI) spolu s výborem pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci (LIBE) na včerejší schůzi podpořily prozatímní politickou dohodu mezi Radou Evropské unie a Evropským parlamentem o pravidlech pro Evropský prostor pro zdravotní data (EHDS), k níž instituce dospěly v polovině minulého měsíce. Občané EU díky EHDS získají přístup ke svým digitálním zdravotním údajům.

Přestože členové LIBE si během posledních měsíců, kdy se EHDS projednává, získali v otázce používání zdravotnických dat pověst opatrnějších zákonodárců než jsou jejich kolegové z ENVI, oba výbory potvrdily souhlas s předběžnou dohodou Rady a Evropského parlamentu. Hlasování dopadlo následovně – z 93 přítomných europoslanců se 74 vyslovili pro, 17 proti a dva se zdrželi hlasování. Dohodu tak podpořilo takřka 80 procent hlasujících.

Projednávaná dohoda přináší oproti původnímu návrhu, předloženému Evropskou komisí v květnu 2022, řadu změn. Mění se některá práva pacientů i členských států. Pokud se například pacienti rozhodnou omezit některé své zdravotní informace, zdravotníci budou mít přístup k těmto omezeným údajům jen v případě „zásadního zájmu“. Zavést přísnější opatření upravující přístup k určitým druhům citlivých údajů, například genetických, pro výzkumné účely mohou podle aktualizované podoby EHDS členské státy. Ty mohou také jmenovat takzvané držitele údajů, kteří budou moci zpracovávat žádosti o přístup ke zdravotním údajům. Státům to má umožnit snížení administrativní zátěže.

EHDS je součástí širší strategie Evropské komise na vybudování jednotného unijního rámce pro sdílení dat nejen ze zdravotnictví, ale i dalších oblastí jako je zemědělství, finance nebo energetika. Komise si od projektu slibuje, že pacientům po celé Evropské unii pomůže zajistit lepší péči, a odborníkům, průmyslu i národním orgánům současně s tím nabídne příležitost pracovat s velkým množstvím dat prakticky z celé Evropy. „Jedná se o skutečně historický krok směrem k digitální zdravotní péči v EU,“ uvedla vloni evropská komisařka pro zdraví a bezpečnost potravin Stella Kyriakidesová, když EHDS poprvé představovala.

Poté, co včera daly oba evropské výbory dohodě zelenou, posouvá se legislativa o zdravotnických datech do další fáze. Ke konci dubna tohoto roku bude o EHDS hlasovat plénum Evropského parlamentu.

Otevřít článek